top of page
  • Foto van schrijverRenate

De Montepulciano; wijn van een ‘boerse’ druif.

Bijgewerkt op: 3 feb.


Nog vaak wordt het stadje Montepulciano in Toscane verward met de druif montepulciano die volop floreert in Abruzzo en Le Marche. Nochtans zou de naam van de druif toch afgeleid zijn van het Toscaanse stadje. Montepulciano wordt geteeld rond Fermo en Ascoli Piceno.De Montepulciano wordt verder In heel Italië op liefst 30.000 hectare geteeld. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze druif in 20 van de 95 Italiaanse provincies te vinden is.

De druif Montepulciano is een beetje boers. Hij heeft stevig, donker en vlezig fruit met veel structuur en tannine. Toch zijn de wijnen die ervan gemaakt worden vaak vol, zacht en sappig. Omdat hij laat rijpt en een lang groeiseizoen heeft, staat Montepulciano nooit erg noordelijker aangeplant. Men maakt er jonge, fruitige wijnen van, maar ook serieuze Riserva’s die lang bewaard kunnen worden.


De Montepulciano is een donkerkleurig druivenras die ook idem wijnen voortbrengt. De aroma's zijn strak van aard met toetsen van rijp zwart fruit en mineralieit. Kwaliteit wijnen kunnen bovendien een indrukwekkende complexiteit tonen waarbij aroma's van leder, koffie, aardse tonen en hout worden toegevoegd. De stugge, tannine-rijke aard van deze druif (die vrij laat rijpt) maakt sommige wijnliefhebbers argwanend. De houtgerijpte wijnen kunnen echter zeer verrassend uit de hoek komen.

Vaak worden de Montepulciano druiven gemengd met sangiovese druiven.
Wijn tip:

De lichtere wijnen kun je 5 jaar na oogstdatum bewaren. De beste en krachtigere wijnen kunnen bewaard blijven tot 12 jaar na oogstdatum.


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page