top of page
  • Foto van schrijverRenate

BIANCHELLO (BIANCAME) WIJN


Biancame waarschijnlijk afkomstig is uit de regio Marche in Oost-Midden-Italië. De oorsprong van de naam Biancame is nog niet bekend, maar de druif kan in het verleden ook bekend zijn geweest als Morbidella en is vaak verward met andere druivensoorten die vergelijkbare synoniemen en kenmerken delen.


De Biancame is een vrij zeldzame Italiaanse druif die frisse, iets bloemige witte wijnen geeft met veel wit fruit. De meeste komen uit de regio Marche, maar ook in Emilia-Romagna staan enkele wijngaarden met Biancame aangeplant.


De meeste van de in totaal circa 2.000 hectare Biancame staat aangeplant rond Ancona in de regio Marche.

Daar wordt hij gebruikt voor de wijnen met het


Bianchello del Metauro DOC appellation.

De druif is de belangrijkste component in de Marche DOC wijn van Bianchello del Metauro geproduceerd in de provincie Pesaro en Urbino.


Biancame is een midden- tot laatrijpe wijnstok die krachtig kan zijn en gevoelig kan zijn voor het produceren van grote luifels van bladeren die in de wijngaard moeten worden beheerd.

Wijnmakers noemen hem daar daarom dikwijls gemakshalve 'Bianchello'.


Biancame heeft de neiging om delicate witte wijnen te produceren met fruitige smaken en bloemige aroma's.


Het klassieke voorbeeld van Bianchello-wijn is lichtgeel van kleur, bijna stroachtig, met een delicaat droge, aromatische neus. Hoewel het niet de meest avontuurlijke wijn is, is dit de verfrissende witte stijl waarvoor Marche, bekend is geworden. Het was dan ook geen verrassing toen Bianchello di Metauro werd aangekondigd als een DOC kort na de iconische Verdicchios dei Castelli di Jesi en di Matelica in de regio.

De riserva-vormen van de laatste twee zijn nu gepromoveerd tot volledige DOCG-status.


https://www.lemarchewijnen.nl/product-page/guerriero-bianco-marche-igt-2020

https://www.lemarchewijnen.nl/product-page/guerriero-del-mare-igt-2020-guerreiri
48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page