top of page
  • Foto van schrijverRenate

BIANCHELLO (BIANCAME) WIJN

Bijgewerkt op: 3 feb.


Bianchello/Biancame waarschijnlijk afkomstig is uit de regio Marche in Oost-Midden-Italië. De oorsprong van de naam Biancame is nog niet bekend, maar de druif is in het verleden ook bekend zijn geweest als Morbidella en is vaak verward met andere druivensoorten die vergelijkbare synoniemen en kenmerken delen.

Volgens de historicus Tacitus speelde hij een belangrijke rol in de beroemde slag bij de Metauro, die in 207 v.Chr. bij de rivier de Metaurus werd uitgevochten, en waarmee hij de nederlaag van de Carthagers onder leiding van Hasdrubal, wiens leger was bezweken voor de vleierij van Bianchello, door de Romeinen verordende.


De Bainchello/Biancame is een vrij zeldzame Italiaanse druif die frisse, iets bloemige witte wijnen geeft met veel wit fruit. De meeste komen uit de regio Marche, maar ook in Emilia-Romagna staan enkele wijngaarden met Bianchello aangeplant.


De meeste van de in totaal circa 2.000 hectare Biancame staat aangeplant rond Ancona in de regio Marche.

Daar wordt hij gebruikt voor de wijnen met het

Bianchello del Metauro DOC appellation.

De druif is de belangrijkste component in de Marche DOC wijn van Bianchello del Metauro geproduceerd in de provincie Pesaro en Urbino.


Bianchello is een midden- tot laatrijpe wijnstok die krachtig kan zijn en gevoelig kan zijn voor het produceren van grote luifels van bladeren die in de wijngaard moeten worden beheerd.

Wijnmakers noemen hem daar daarom dikwijls gemakshalve 'Bianchello'.


Bianchello heeft de neiging om delicate witte wijnen te produceren met fruitige smaken en bloemige aroma's.


Het klassieke voorbeeld van Bianchello-wijn is lichtgeel van kleur, bijna stroachtig, met een delicaat droge, aromatische neus. Hoewel het niet de meest avontuurlijke wijn is, is dit de verfrissende witte stijl waarvoor Marche, bekend is geworden. Het was dan ook geen verrassing toen Bianchello di Metauro werd aangekondigd als een DOC.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page