top of page

BIANCHELLO (BIANCAME) WIJN

  • Foto van schrijver: Renate
    Renate
  • 27 jan 2023
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 mei


Lang geleden, in het hart van Oost-Midden-Italië, waar de zon gouden spikkels wierp over de glooiende heuvels van Marche, groeide een bijzondere druif. Ze heette Biancame, maar stond in oude geschriften ook bekend als Morbidella. Haar ware oorsprong was een mysterie, omhuld door eeuwenoude tradities en vergissingen, want vaak werd zij verward met andere druiven die haar naam en pracht deelden. Maar haar verhaal was anders—haar lot verweven met de geschiedenis van Italië zelf.


Toen de Romeinse legioenen in 207 v.Chr. hun strijd leverden bij de rivier de Metaurus, waren de dagen verzengd door de zon, de nachten doordrenkt met spanning. De Carthaagse generaal Hasdrubal stond met zijn troepen gereed, vastberaden om de geschiedenis naar zijn hand te zetten. Maar hij had één zwakte, een sluimerende verleiding die hem fataal zou worden—de lokroep van de Bianchello-wijn. De historicus Tacitus schreef dat de Romeinen, met kennis van zijn zwakte, hun vijanden in de val lokten. De geurige, bloemige aroma's van de Bianchello-wijn vulden de lucht. Hasdrubal en zijn mannen bezweken voor de verleiding van de drank, hun alertheid verzwakt, hun geest beneveld.


Toen de Romeinse legers de aanval inzetten, waren de Carthagers onvoorbereid. De slag bij Metauro eindigde in een roemloze nederlaag voor Hasdrubal, en de Romeinen verordenden hun overwinning, mede dankzij de betoverende kracht van de druif uit Marche.


Maar wat maakte deze druif zo bijzonder? De Bianchello is een vrij zeldzame Italiaanse druif die vooral groeit rond Ancona in de regio Marche, maar ook in enkele wijngaarden in Emilia-Romagna te vinden is. Met slechts ongeveer 2.000 hectare aan wijngaarden is het een verborgen parel van de Italiaanse wijnbouw.




De druif zelf is midden- tot laatrijp en staat bekend om haar krachtige groei. Wijnmakers moeten de grote luifels van bladeren zorgvuldig beheren om de druif optimaal te laten rijpen. Wanneer ze tot wijn wordt verwerkt, ontstaat een lichte, frisse en iets bloemige witte wijn, rijk aan wit fruit zoals peer en appel. Het klassieke voorbeeld van een Bianchello-wijn is lichtgeel, bijna stroachtig van kleur, met een delicate droge, aromatische neus.


Door haar unieke eigenschappen werd de Bianchello uiteindelijk erkend als een DOC-wijn onder de naam Bianchello del Metauro, geproduceerd in de provincie Pesaro en Urbino. Deze erkenning bevestigde haar status als een belangrijke wijn in Marche, een regio die bekend staat om haar verfijnde en verfrissende witte wijnen.


Eeuwen verstreken, maar de Bianchello bleef haar plaats in de geschiedenis behouden. Haar wijn werd gekoesterd en met liefde verbouwd. Wijnmakers noemden haar vaak eenvoudigweg ‘Bianchello’, een naam die bleef hangen in de gangen van de tijd.


Zo blijft de Bianchello haar rol vervullen: niet alleen als een druif, maar als een stille fluistering uit het verleden, een herinnering aan een slag, een verleiding en een onsterfelijke overwinning.



 
 
 

Comments


bottom of page