top of page
  • Foto van schrijverRenate

PECORINO WIJN (inheemse druif)

Bijgewerkt op: 3 feb.


Als je op zoek bent naar een heerlijke witte wijn met een prachtig verhaal,

is de pecorino wijn echt iets voor jou! Pecorino is een wit inheems druivenras, uit de regio De Marken (Le Marche).

Aan de basis van deze uiterst smakelijke Italiaanse wijn ligt namelijk de pecorino druif, die rond 1900 vrijwel van de aardbodem verdwenen leek. De reden hiervan was dat hij overgevoeligheid voor ziektes zou zijn. En de verschillen in het klimaat die door de dunne schil alleen nog maar versterkt werden,

Na de vondst van een oude wijnstok werd weer voorzichtig begonnen met het

verbouwen van de pecorino druif.

In die jaren start Guido Cocci Grifoni een groot project om van de bijna verdwenen Pecorino druif een “grote witte wijn” te maken.


Hierna maakte de Pecorino wijn weer een grote vlucht. Veel producenten in De Marken gingen ook weer een Pecorino wijn maken. In Offida heeft de Pecorino de DOCG status.

De teelt van de druiven werd geoptimaliseerd en langzamerhand kregen ook steeds meer wijnhuizen aandacht voor dit oeroude Italiaanse top product.

Als oorspronkelijke regio van herkomst wordt Marche genoemd. Tegenwoordig wordt de druivensoort ook verbouwd in verschillende andere streken in Italië.


De pecorinodruif zorgt voor een uitzonderlijk mooie witte wijn die met zijn lichtgele kleur direct een sfeer van vakantie en ontspanning oproept.

De geur van deze wijn doet je denken dat je in een heerlijke fruitboomgaard rond loopt.

De afdronk van de pecorino wijn is heerlijk frisfruitig, licht zoet en mild romig.

De echte fijnproever zal er bovendien duidelijk een mineraal accent in kunnen

waarnemen. De smaak is uiterst vol en levendig en daagt je direct uit om het brede palet aan smaaksensaties te herkennen.


Worden de wijngaarden meer beïnvloed door temperatuurschommeling tussen dag en nacht? Dan worden de aroma’s nog intenser. Daarom doet de druif het zo goed in de zuidelijke Marken dicht bij de Monti Sibilline. Wijn van de pecorino druif wordt mooier en mooier door veroudering. De complexiteit en finesse nemen toe als de wijn tijd krijgt om zich op de fles te ontwikkelen. Laat die pecorino dus gerust 2 à 5 jaar rijpen op fles. Dan krijg je een mooie volheid, een gelaagde complexiteit en een schitterende lange afdronk.

Wil je hem bewaren doe dat dan op een koele en donkere plek.

Geef de wijn wel wat tijd als je hem openmaakt en decanteer hem gerust.


Je kunt de pecorino wijn natuurlijk gewoon zo drinken, maar hij is zeker ook krachtig genoeg om te drinken bij onder meer pittige gerechten.

Daarnaast doet hij het uitstekend in combinatie met bijvoorbeeld vis, vette zalm en echt Italiaanse gerechten.

Haal die sint-jakobsschelpen of die carpaccio van vis maar in huis, net als een salade met (of zonder) sardientjes, maar ook een kip of kalkoengerecht kan hij perfect aan.

Of gebruik de wijn simpelweg als aperitief.

1.104 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Adri Tichelaar
Adri Tichelaar
Jan 12, 2022

Pecorino is ook een hele mooie wijn bij risotto.

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page